vrtechnologie 

VR app ontwikkelaar trend 2019

Hoewel virtual reality als concept al veel langer bestaat, is de huidige VR markt op gang gebracht door Oculus VR. In 2013 ontvingen de backers van het Kickstarter project hun eerste Development Kit van de VR bril Oculus Rift, die uiteindelijk in 2016 uitkwam voor eindconsumenten. Tussen 2013 en 2016 konden VR app ontwikkelaars de mogelijkheden en ook zeker de beperkingen van deze revolutionaire headset testen. Een VR app ontwikkelaar doet meer dan software ontwikkelen voor een specifiek platform, de applicaties die ze bouwen duwen de virtual reality sector in een bepaalde richting. Wat is de trend voor 2019, en waarom is een VR app maken juist nu zo interessant?

Virtual reality trends in 2019

Hoewel Oculus VR zeer innovatief was, waren er ook zeker beperkingen aan hun virtual reality concept. Zo waren er in eerste instantie geen VR controllers met ruimtelijke positiebepaling, er werd een standaard Xbox controller meegeleverd. De HTC Vive voerde direct deze verbetering door, ook had de Vive een superieure ‘room scale’ tracking. Dat maakte het mogelijk om vrij rond te lopen in een virtuele omgeving.

Bewegingsvrijheid was de eerste grote aanvulling op het VR concept zoals Oculus VR dat in 2012 had laten zien. De volgende stap was de trend naar draadloos. Vrijheid van beweging betekent niet zoveel als de gebruiker vast zit aan dikke kabels die naar een PC lopen. Dit werd deels opgelost met de TPCast, een draadloze module om verbinding te maken met de PC. Intern werkte Oculus aan ‘Santa Cruz’, een VR headset die geheel zonder kabels zou werken. In 2019 is dit prototype gerealiseerd in de vorm van de Oculus Quest. Daarmee is draadloze room scale VR absoluut dé trend voor 2019.

Waarom is draadloze room scale VR zo belangrijk?

Toen de Oculus Go verscheen in 2018 was de voornaamste kritiek dat het niet mogelijk was om in de ruimte te bewegen. De gebruiker kon alleen ronddraaien op een vaste positie. Voor een VR app ontwikkelaar beperkt dit de mogelijkheden, omdat naar voren of achteren bewegen niet wordt vertaald naar de virtuele omgeving kan dit sommige gebruikers een misselijk gevoel geven. Nu zijn er meerdere VR brillen met een ‘inside out’ tracking systeem, dat betekent dat er hardware in de VR bril aanwezig is die de absolute positie van de gebruiker in een ruimte kan bepalen. En dat biedt veel nieuwe mogelijkheden.

De keerzijde van de munt is de lagere processorkracht van het apparaat. Dat kan bij VR app development een beperking zijn. Mobiele VR brillen moeten het stellen met mobiele chipsets die beduidend minder krachtig zijn. Dat is te zien aan de titels die momenteel de overstap maken van de Oculus Rift naar de Oculus Quest. Dat neemt niet weg dat de trend in virtual reality wijst naar een toekomst zonder draden, met volledige vrijheid van beweging. Naast de Oculus Quest is er de Lenovo Mirage en de HTC Vive Focus die ruwweg dezelfde functionaliteit bieden.

Is VR app development ingewikkeld?

Een programmeur met kennis van Unity of Unreal zal direct aan de slag kunnen gaan met VR app development. Toch zijn er een aantal specifieke zaken die uniek zijn voor virtual reality. Het beeld reikt verder dan de kaders van een monitor, er moet een 360 graden beeld worden weergegeven. VR brillen geven een 3D beeld weer, dat schept nieuwe mogelijkheden voor de VR app ontwikkelaar. De controllers met ruimtelijke beweging maakt interactie mogelijk op een compleet nieuwe wijze. Al deze mogelijkheden moeten vertaald worden naar een applicatie waar gebruikers zich comfortabel in voelen. En dat is een flinke opgave.

VR app maken voor … iedereen?

Meer hardware betekent meer keuze voor consumenten maar ook zeker voor de zakelijke markt. Er worden aan de lopende band eenvoudige titels gemaakt voor de Gear VR en Oculus Go, PSVR titels verschijnen nu ook op het Oculus platform. Eén van de populairste VR apps is een compilatie van Cirque du Soleil 360 graden video’s. Programmeertechnisch eenvoudig maar de visuele content maakt het bijzonder. De app Wander brengt Google Maps naar mobiele VR headsets, deze toepassing heeft een veel groter bereik dan een first person shooter.

Hoe kies je een VR app ontwikkelaar?

2019 is het jaar dat niet alleen virtual reality volwassen wordt, ook de gebruikersgroep is flink gegroeid. VR app development biedt enorm veel mogelijkheden en kansen voor bedrijven om zich te profileren op een innovatieve wijze. Ga in zee met een VR app ontwikkelaar die niet in 2019 gestart is met virtuele presentaties, kies liever voor developers die zijn meegegroeid en precies weten wat werkt en waarom. De combinatie van kennis en een creatieve kijk op de mogelijkheden die VR te bieden heeft zorgt voor unieke applicaties die hun doel zullen treffen

Related posts