cyberbeveliging artificial intelligenceartificial intelligence featured 

Hoe AI onze cyberbeveiliging gaat verbeteren – of bedreigen

Artificial intelligence (AI) wordt steeds meer een naam die bekend is bij een groot publiek. Kunstmatige intelligentie is volgens vrijwel iedereen uit de techwereld de toekomst. Sterker nog, we gebruiken AI ook op dit moment al dagelijks. De zoekmachine van Google, de apps op je telefoon en ook sommige toepassingen in het vervoer maken al gebruik van AI.

AI heeft allerlei voordelen. De computer leert zo snel en heeft zo extreem veel meer rekenkracht dan een mens, dat we veel sneller met oplossingen kunnen komen voor lastige problemen. Zo versloeg onlangs een computer al de wereldkampioen in een denksport. Niet één keer, maar meerdere keren.

Ook in cyberbeveiliging speelt en gaat AI een grote rol spelen. Niet langer hoeven mensen zelf bedreigingen te herkennen en beschermingsmechanismes te bouwen. In plaats hiervan leert een computer met AI zelf bedreigingen herkennen en hier iets tegen te verzinnen. Sterker nog, AI zou misschien zelfs kunnen voorspellen wat voor bedreigingen in het verschiet liggen, nog voordat cybercriminelen de bedreiging (een virus of Trojaans paard bijvoorbeeld) ontwikkeld hebben.

En toch bestaat er ook een bedreiging in AI, want het is bepaald niet ondenkbaar dat ook criminelen sterke AI gaan gebruiken, maar dan juist om hacks mogelijk te maken.

Loopt cybercriminaliteit voor op beveiliging?

De strijd tussen virusscanners, firewalls en cyberbeveiligers aan de ene zijde en criminelen aan de andere kant is een waar kat-en-muisspel. In de regel volgt de beveiliging op ontwikkelingen aan de kant van de criminaliteit: het is een actie-reactie die zich continu herhaald. Hoewel beveiligers proberen te voorspellen waar risico’s liggen en hierop inspelen, moet er vooral veel gereageerd worden op ontwikkelingen in virussen, code-injecties en vergelijkbare bedreigingen.

De kans is groot dat ook wanneer AI een serieuze intrede doet het zo blijft gaan. Het spel blijft misschien zelfs exact hetzelfde, maar simpelweg op een hoger niveau van twee ontzettende slimme computers die elkaar proberen te verslaan: de één verdedigt en de ander valt aan.

Algemene dreiging?

AI wordt op zichzelf soms ook als bedreiging gezien, omdat het ook misbruikt kan worden of zelfs een eigen wil kan ontwikkelen. Op dit moment is dat vooral toekomstmuziek. De huidige techwereld is zich afgaand op bedrijven als OpenAI erg bewust van potentiële dreiging en speelt hier met de huidige ontwikkelingen rond kunstmatige intelligentie ook sterk op in.

Related posts

Leave a Comment